Investeerders laten zich leiden door hypes bij startups en betalen te veel. Maar vergeleken met sommige andere landen valt het in Nederland nog mee.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en waarderingsbureau Equidam.

De onderzoekers maakten een rondgang langs acht toonaangevende investeerders. Daaruit blijkt dat startups zelf een goed beeld hebben van wat zij waard zijn, maar dat Nederlandse investeerders bereid zijn veel meer te betalen.

Waardering te hoog

De werkelijke waarde van een startup ligt in Nederland 10,6 procent hoger dan de gemiddelde waarde die de ondernemers er zelf aan toekennen, constateert Equidam. Dat is iets meer dan het verschil van 9,1 procent in de Verenigde Staten, maar veel minder dan de 15,1 procent in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en dan de 15,5 procent in italië.

In Scandinavië schatten de investeerders de waarde van startups helemaal optimistisch in. Daar is het verschil 34,6 procent.

Starters spreken tot de verbeelding

De overwaardering komt deels door de vele aandacht voor jong ondernemerschap, zeggen de onderzoekers. Jonge starters spreken tot de verbeelding. Investeerders laten zich bovendien leiden door onderwerpen die in de mode zijn, waardoor een hype kan ontstaan. Vooral startups rond clouddiensten, de aanpak van cybercriminaliteit en financiële innovatie blijken bij investeerders te scoren.

Het gevaar van te hoge waarderingen in nu al zichtbaar in de Verenigde Staten, waar de helden onder de startups minder veelbelovend zijn dan investeerders aanvankelijk dachten. Dat is te merken bij nieuwe investeringsrondes waarbij de bedrijven minder geld weten op te halen.

Investeerders dekken risico's af

De risico's liggen overigens vooral bij de oprichters van de startup, omdat investeerders hun risico afdekken met zakelijke beschermingsmaatregelen. Nederlandse investeerders maken bijvoorbeeld gebruik van liquidation preference, waarbij ze voorrang krijgen bij de verkoop van een bedrijf. Pas als de investeerder zijn geld heeft teruggekregen, zijn de aandeelhouders aan de beurt.

Ook de hoge waarde die aan tech- en taxibedrijf Uber wordt toegekend - 68 miljard dollar - is volgens het FD deels te verklaren door het gebruik van liquidation preference.

Wereldwijd minder investeringen

Overigens wordt er momenteel wereldwijd veel minder in startups geïnvesteerd dan in het begin van dit jaar, meldt Emerce op basis van een inventarisatie van KPMG. De omvang van de investeringen is voor het eerst sinds 2014 onder de 3 miljard dollar uitgekomen.

In het tweede kwartaal ging het om 385 transacties met een waarde van 2,8 miljard dollar. Het eerste van kwartaal waren dat 365 transacties met een waarde van 3,5 miljard. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn investeerders terughoudend geworden door de Brexit.